Ryukin
Ryukin (japoński 琉 金 ryu: kin, dosłownie „złoty Ryukyu”) to jedna z ras „złotych rybek” o wdzięcznym, krótkim, jajowatym, spuchniętym ciele i masywnych płetwach. Długość ryukin zwykle nie przekracza 20 cm.
Ryukin to jedna ze starożytnych ras złotych rybek. Pierwsze wiarygodne wzmianki o tych rybach pochodzą z XVI wieku, ale wyraźnie wyhodowano je wcześniej. Sama nazwa ryb pochodzi z archipelagu Ryukyu (w innej transkrypcji Ryukiu), skąd zostały sprowadzone do Japonii z Chin. Rasa ta jest uważana przez ekspertów za protoplastę welonogonów i orand.
Zgodnie z normami stosunek wzrostu do długości ciała wynosi od 3/4 do 1. Głębokość ciała to około 80% długości ciała. Minimalna długość ciała to 5,5 cm Głowa jest duża, spiczasta, z lekko wyłupiastymi oczami. Charakteryzuje się wygięciem grzbietu w postaci wyraźnego „garbu” od głowy do płetwy grzbietowej. Długość płetw w dużej mierze decyduje o wartości próbki. Płetwa grzbietowa jest pojedyncza, ściśle pionowa - od 1/3 lub więcej wysokości ciała. Ogon jest rozwidlony i szeroko rozłożony: w stosunku do długości ciała ma 3/4 do półtora (1,5) wielkości, z lekko zaokrąglonymi płatami. Kąt pomiędzy górnym i dolnym płatem płetwy ogonowej wynosi 90º i więcej. Pozostałe płetwy są sparowane, średniej długości, lekko zaokrąglone.
Kolory Ryukina są zróżnicowane: czerwony, różowy, biały, czarny, pomarańczowo-biały, czekoladowy, zielony, niebieski, wielokolorowy i „perkal”. Ryby z przezroczystymi płetwami są uważane za idealne. Istnieją okazy z frędzlami, ogonami wstążki i ogonami motyli.
Powiązany artykuł Oranda
Ryukin to spokojna, mobilna ryba. Dość mrozoodporna, z powodzeniem przystosowująca się do różnych warunków, w tym do otwartych wód w stawach. Wytrzymuje stopniowy spadek temperatury do 3-4 ° C.
Oprócz zwykłej standardowej formy istnieją jeszcze dwa: długoogoniasty, znany jako „długogoniasty Ryukin” (Ribbon-tail Ryukin) i „tamasaba” lub „sabao”, ryby te nie mają podwójnego ogona, ale pojedynczy i bardzo długi, podobny do ogona makreli. „Sabao” ma kolor od głębokiej czerwieni, a nawet bordo do bieli.
Dla jednej pary ryukinów wymagane jest akwarium o objętości co najmniej 100-120 litrów i wystarczającej głębokości wody. Obowiązkowe całodobowe napowietrzanie i filtracja biologiczna. Temperatura wody utrzymywana jest w granicach 18-24 ° C, dH do 20 °, pH 6,5-8. Raz w tygodniu dokonują podmiany wody (do 20-30% całkowitej objętości) i zasysają glebę, usuwając odchody ryb. Oświetlenie naturalne. Wskazane jest wybieranie silnych roślin (Anubias, Bacopa, Vallisneria, Echinodorus), o dużych liściach i silnym systemie korzeniowym. Docierane kamyki o średnich i dużych rozmiarach doskonale nadają się jako gleba, aby ryby nie mogły ich przypadkowo połknąć.
Ryukini chętnie przyjmują żywą, mrożoną, warzywną i suchą żywność. Niektórzy hodowcy zalecają zwilżenie suchej karmy w wodzie przed karmieniem, aby ryby mogły już zjeść pokarm, który wchłonął wodę. Uważa się to za dobre zapobieganie zapaleniom żołądkowo-jelitowym i zaparciom.
Ryby osiągają dojrzałość płciową z każdym rokiem. Tarło się gniazduje - na jednej samicy sadzi się dwa samce. Samica składa ikrę z 2000 jaj. Okres inkubacji trwa do 2 dni. Narybek pływa piątego dnia. Pasza starterowa - „żywy pył”, wrotki, orzęski. Nieco później - cyklop i naupli krewetek solankowych. Średnia długość życia to 10-15 lat.
Powiązany artykuł Kometa
Ryukin jest predysponowany do zapalenia pęcherza moczowego (zapalenie pęcherza pławnego), zaparć i zmiany kształtu. Dlatego nie zaleca się karmienia go paszami wysokobiałkowymi i dużymi suchymi płatkami. W ramach profilaktyki zaparć i zmiany kształtu raz w tygodniu rybom podaje się rozmrożony zielony groszek.
Najlepszymi sąsiadami w akwarium będą: oranda, welon, ranczo, lwia głowa. Nie zaleca się trzymania z teleskopami i okiem niebieskim. Ryukin można polecić początkującym akwarystom jako pierwszą rybę.