Czerwony kanarek – co warto wiedzieć

 

Często właściciele czerwonych kanarków narzekają, że ich ptaki tracą z czasem intensywność swojego koloru. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest pierzenie (czyli wymiana piór) i dieta uboga w naturalne barwniki (tzw. karoteny). Hodowcy mają zazwyczaj dużo większą wiedzę niż „przeciętny Kowalski”, stosują syntetyczne, drogie barwniki i ma to swoje uzasadnienie, bo ptak wystawowy musi się przecież odpowiednio prezentować. Czy zatem przeciętny posiadacz czerwonego kanarka również może cieszyć się intensywną barwą swojego pupila?

Zdecydowanie tak. Pierwszą sprawą, na którą warto zwrócić uwagę to wzbogacenie diety kanarka w warzywa i owoce o dużej zawartości karotenów. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć marchew i czerwoną paprykę. Inne, równie bogate w karoten to, np. liście pietruszki, szpinak, dynia, pomidor, morela czy pomarańcza. Oprócz wytwarzania barwników karoten pełni w organizmie ptaków wiele istotnych funkcji m.in. wzmacnia układ immunologiczny, korzystnie wpływa na układ rozrodczy.

Dobrym źródłem wzbogacającym wybarwienie są pokarmy jajeczne dedykowane, np. ORLUX GOLD PATEE CANARIES RED. Jest gotowym do spożycia pokarmem jajecznym dedykowanym dla czerwonych kanarków. Zawiera kantaksynę, pomagającą zachować czerwony kolor. Wzbogacony jest we Florastimul, L-karnitynę oraz kwasy tłuszczowe Omega-3, które pozytywnie działają na zdrowie kanarka. Karma jest nasączona naturalnym i czystym miodem, dzięki czemu zapewnia wysoki poziom wartości odżywczej i doskonałe przyswajanie.

Inną możliwością wzbogacenia diety mogą być preparaty w płynie, które możemy stosować zarówno do wody jak i do pokarmu. Ciekawą propozycją może być, np. TROPICAL NEKTAR-VIT. To wysokoenergetyczny, stabilizowany dodatek pokarmowy w postaci witaminizowanego nektaru dla czerwonych kanarków hodowlanych. Wzmacnia kondycję i ogólną odporność organizmu kanarków.

Jeszcze inną propozycją mogą być kolby, które zawierają w swoim składzie paprykę czy marchewkę, np. ZOLUX CRUNCHY STICK dla kanarków z mozgą kanaryjską i marchewką. Mozga kanaryjska zawiera dużo białka, tłuszczów nienasyconych, przyspiesza regenerację tkanek, poprawia pracę układu pokarmowego, ponadto zawiera lipazę, przez co wspomaga pracę trzustki, przyspiesza metabolizm i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten, czyli prowitamina A. Oprócz tego marchew zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak widać jest wiele możliwości, aby nasz kanarek uzyskał ładny czerwony kolor. Warto pamiętać, stosując różnego rodzaju wspomagacze, żeby zawsze dawkować zgodnie z zaleceniem producenta. Nadmiar może przynieś więcej szkody niż pożytku. Najbardziej korzystne dla zdrowia i kondycji ptaka będą zawsze metody naturalne, czyli odpowiednia dieta bogata w warzywa i owoce.